Hófehérke szelet
Hozzávalók:
A tészta A krém
50 dkg. liszt, 1 l. tej,
25 dkg. vaj vagy margarin, 9 evőkanál liszt
25 dkg. cukor, 20 dkg. cukor
1 tojás, 25 dkg. vaj vagy
1 cs. szalalkáli, magarin
csipet só, 1 cs. vaniliás
kb. 1-1,5 dl. tej. cukor
Elkészítése:
A lisztet a vajjal /vagy margarinnal/ elmorzsoljuk, majd kézzel a kristálycukrot is hozzákeverjük.
A szalalkálit kb. 1,5 dl. tejben felfuttatjuk /a tej legyen langyos, ebbe öntjük a szalalkálit és takaréklángon melegíteni kezdjük, de nagyon kell rá figyelni, mert hamar kifut! Mikor habos a tej teteje akkor már jó is, nem kell teljesen felmelegíteni/. Ezt a vajas cukros liszt közepére öntjük és ráütünk egy egész tojást, csipetnyi sót. Érdemes a liszt közepébe tenyérnyi lyukat csinálni és abba önteni a tejet és a tojást, így könnyebb lesz összeállítani.
Addig kell gyúrni amíg teljesen össze nem áll, ha szükséges akkor egy kis tejjel még lazíthatunk rajta. Nem kell a tésztának keménynek lennie. Ha összeállt, néhány dagasztó mozdulattal egy kevés levegőt juttatunk bele, nem kell sok, a szalalkáli így is könnyű szerkezetűvé és puhává teszi.
Pihentetni nem kell, de szobahőmérsékleten kell vele dolgozni.
A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle- a lehető legvékonyabbat, amit a tészta enged.
Tepsi hátulján sütjük amit előzőleg meglisztezünk és vajaztunk, és a lapokat villával néhány helyen megszúrkáljuk.
Sütési idő előmelegített sütőben max. 15 perc. Hamar megsül és a sütőajtót nyugodtan ki lehet rá nyitni.
A megsült lapokat azonnal is be lehet tölteni, de ruhával letakarva hűvös helyen még egy napig állhat.
A krém elkészítése:
A lisztet a cukorral és a tej felével teljesen simára keverjük, semmi csomó nem maradhat benne!
A tej másik felét feltesszük melegedni és ha már jó meleg, de még nem forr, a liszttel kikevert másik felét lassan hozzáöntjük, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
A krém, a főzés végén csomósodni kezd, így erőteljes és gyors mozdulatokkal simára kell keverni!
Ha langyosra kihűlt, kézi mixerrel belekeverjük a vajat és egy csomag vaníliás cukrot.
A krémet a lapok közé töltjük, a tetejét díszíthetjük reszelt madulával, dióval, vaníliás cukorral ízlés szerint.
Összeállítás után egy éjszakát hűtőben pihentetjük.