Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai

Így készülnek a legfinomabb magyar ételek, lépésről lépésre, abszolút kezdőknek is!

Hófehérke szelet

hóehérke

Hozzávalók:

A tészta                                                          A krém           

50 dkg. liszt,                                                    1 l. tej,

25 dkg. vaj vagy margarin,                                  9 evőkanál liszt

25 dkg. cukor,                                                  20 dkg. cukor

1 tojás,                                                           25 dkg. vaj vagy

1 cs. szalalkáli,                                                     magarin

csipet só,                                                         1 cs. vaniliás

kb. 1-1,5 dl. tej.                                                  cukor


Elkészítése:

A lisztet a vajjal /vagy margarinnal/ elmorzsoljuk, majd kézzel a kristálycukrot is hozzákeverjük.

A szalalkálit kb. 1,5 dl. tejben felfuttatjuk /a tej legyen langyos, ebbe öntjük a szalalkálit és takaréklángon melegíteni kezdjük, de nagyon kell rá figyelni, mert hamar kifut! Mikor habos a tej teteje akkor már jó is, nem kell teljesen felmelegíteni/. Ezt a vajas cukros liszt közepére öntjük és ráütünk egy egész tojást, csipetnyi sót.  Érdemes a liszt közepébe tenyérnyi lyukat csinálni és abba önteni a tejet és a tojást, így könnyebb lesz összeállítani.

Addig kell gyúrni amíg teljesen össze nem áll, ha szükséges akkor egy kis tejjel még lazíthatunk rajta. Nem kell a tésztának keménynek lennie. Ha összeállt, néhány dagasztó mozdulattal egy kevés levegőt juttatunk bele, nem kell sok, a szalalkáli így is könnyű szerkezetűvé és puhává teszi.

Pihentetni nem kell, de szobahőmérsékleten kell vele dolgozni.

A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk és vékony lapokat nyújtunk belőle- a lehető legvékonyabbat, amit a tészta enged.

Tepsi hátulján sütjük amit előzőleg meglisztezünk és vajaztunk, és a lapokat villával néhány helyen megszúrkáljuk.

Sütési idő előmelegített sütőben max. 15 perc. Hamar megsül és a sütőajtót nyugodtan ki lehet rá nyitni.

A megsült lapokat azonnal is be lehet tölteni, de ruhával letakarva hűvös helyen még egy napig állhat.


A krém elkészítése:

A lisztet a cukorral és a tej felével teljesen simára keverjük, semmi csomó nem maradhat benne!

A tej másik felét feltesszük melegedni és ha már jó meleg, de még nem forr, a liszttel kikevert másik felét lassan hozzáöntjük, és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.

A krém, a főzés végén csomósodni kezd, így erőteljes és gyors mozdulatokkal simára kell keverni!

Ha langyosra kihűlt, kézi mixerrel belekeverjük a vajat és egy csomag vaníliás cukrot.

A krémet a lapok közé töltjük, a tetejét díszíthetjük reszelt madulával, dióval, vaníliás cukorral ízlés szerint.

Összeállítás után egy éjszakát hűtőben pihentetjük.


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 3
Tegnapi: 5
Heti: 58
Havi: 441
Össz.: 203 321

Látogatottság növelés
Oldal: Hófehérke
Konyhatudomány-a magyar konyha alapjai - © 2008 - 2024 - konyhatudomany.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »